Zmeura – Medicamentul P?mântului

Posted in alimentatie, picatura de cunoastere, sanatate | No Comments »

Zmeura – Medicamentul P?mântului


Zmeura – Medicamentul P?mântului

Originile zmeurei se pierd in negura timpului. Specii de salbatica s-au gasit pe toate continentele, inclusiv in Alaska.

Tinand seama de proprietatile terapeutice ale zmeurei, putem spune ca Dumnezeu a raspandit acest “” cu generozitate…

ZMEURA- BENEFICII NUTRITIONALE

Zmeura este o sursa remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar si de fibre.

Zmeura are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E.
Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile.

ZMEURA- BENEFICII PENTRU SANATATE

1 ANTIOXIDANTI SI SUBSTANTE ANTI-INFLAMATORII

Consumand zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului si incetinesc procesele de imbatranire.
Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe:
• Antocianine: cianidine, pelargonidine, delphinidine, malvidine
• Flavonoli: quercetina, kaempferol
• Flavanoli: catehine, epicatehine
• Taninuri: elagitanin, galotanin, proantocianidine
• Acizi hidroxibenzoici: acid elagic, acid vanilic, acid gallic, acid clorogenic
• Acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic
• Resveratrol

Acesti antioxidanti au efect anticancerigen si protector impotriva bolilor cronice si degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afectiuni ale sistemului osteoarticular si nervos.

Acidul elagic este un antiinflamator remarcabil, care s-a demonstrat ca inhiba ciclooxigenaza-2, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene selective.

2 OBEZITATE SI DIABET ZAHARAT

Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea si utilizarea depozitelor de grasime.

De asemenea, rheosmina scade activitatea lipazei pancreatice, ducand la scaderea absorbtiei digestive a grasimilor.

Un alt compus continut de zmeura, tilirosida, activeaza un hormon care regleaza metabolismul tesutului adipos, denumit adiponectina.

S-a observat ca adiponectina este insuficienta sau inactiva la persoanele cu diabet zaharat. Acest deficit duce la cresterea rezistentei celulelor adipoase la insulina, ceea ce stimuleaza excesiv functia pancreatica, pentru a produce cantitati crescute de insulina.

Anumiti fitonutrienti din zmeura blocheaza o enzima digestiva denumita alfa-glicozidaza, care ajuta la cresterea glicemiei.

Consumul de zmeura si ceaiul de frunze de zmeur se recomanda in cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece ajuta la scaderea si echilibrarea glicemiei.[...]

More: Zmeura – Medicamentul Pamantului by Garbo.ro

zmeura-beneficii
http://www.napocanews.ro/

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X